Kariyer danışmanlığı edinmek, aldığınız en iyi mesleki karar olabilir. Ancak sizi dinleyecek, yönlendirecek ve destekleyecek doğru kişiyi bulmak her zaman kolay değildir ve o kişiye yaklaşarak bunu yapmasını istemenin doğru yolunu bulmak göz korkutucu olabilir. Doğru adayı seçerseniz ve iyi bir ilişki kurarsanız, elde ettiğiniz sonuçlar bunu yapmanıza değecektir.

Bu yazıda, bir danışman bulmanın ve güvendiğiniz birine bu kadar önemli bir konuda yaklaşmanın yolu hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.

Kariyer danışmanlığı nedir?

Danışman, kişisel ve mesleki gelişim hedeflerine ulaşmanız için size düzenli destek ve rehberlik sağlamaya istekli olan, tecrübe ve uzmanlık sahibi biridir. Kariyer danışmanlığı; uzun vadeli planlarınızı netleştirmenize, atmanız gereken adımları ele almanıza ve ilerlemenize yardımcı olacaktır. Örneğin; zamanınızı yönetmenin veya ağınızdan en iyi şekilde faydalanmanın yeni yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Çok başarılı danışmanlar aynı zamanda sizinle paylaşabilecekleri geniş kaynaklara sahip olacaktır.

Danışmanlık hizmetinin tek yönlü bir eylem olduğunu düşünmeyin; danışmanlık almak da en az danışmanlık yapmak kadar uğraşmayı gerektirir. Danışmanınız, karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki kurmak için sorumluluk almanızı ve istekli olmanızı talep edecektir. Ayrıca, iş hayatınızda birlikte aldığınız kararları uygulamak için çalışarak görüşmelerinizin devamını getirmenizi ve bir sonraki görüşmenize, ne kadar ilerlediğinizi net bir şekilde bilerek gelmenizi bekleyecektir. Bunu doğru yaparsanız, danışmanınız da bu ilişkiden en az sizin kadar fayda sağlar.

Danışman bulmanın yolu

İdeal olarak, sizinle aynı sektörde çalışan, tecrübeli, ilham verici ve iyi iletişim becerilerine sahip bir danışman edinmelisiniz. Danışmanınızın tarafsız olması ve uzun vadeli bakış açısına sahip olması gerekir. Bu yüzden, alanınızda itibar gören ya da başarılı bir kariyerin sonunda emekliliği yaklaşan biri olabilir.

Kim olursa olsun, hoşunuza giden ve örnek aldığınız, hayranlık duyduğunuz ve çalışmaya yönelik yaklaşımınızda sahip olmak isteyeceğiniz niteliklere sahip birini seçmeniz önemlidir. Çok meşgul olduklarına dair endişenizin sizi alıkoymasına izin vermeyin; sormadan bilemezsiniz!

Yaklaşım yöntemi ve danışman edinmenin yolu

Olası danışmanınızı iyi tanıyorsanız, telefon edin veya bizzat konuşun, kariyer danışmanlığı olasılığını tartışmak için görüşme teklifinde bulunun. Tanımıyorsanız, kısa bir e-posta gönderin. Her halükarda, ne istediğinizi açıkça belirtin. Neden ona hayranlık duyduğunuzu ve tavsiyelerini almak istediğinizi fazla abartmadan anlatın. Görüşüp bir kahve içme önerisinin takip ettiği birkaç cümle yeterli olacaktır. Nazik bir hatırlatma göndermeden önce bir hafta bekleyin.

Birini buldum! Peki kariyer danışmanlığına nasıl başlayacağım?

Harika! Öncelikle danışmanınız ile iyi anlaşıp anlaşamayacağınızı, onun doğru uzmanlığa ve empati, destekleme ve dürüstlük gibi danışmanlık niteliklerine sahip olup olmadığını düşünün. Testi geçerlerse, detayları belirleyin. Ne kadar sık görüşeceksiniz? Hangi meselelere odaklanacaksınız? İlerlemeyi nasıl ölçeceksiniz? Kesin sonuçlar belirlemeniz, ikinize de bir hedef sağlayacaktır.

Kariyer danışmanlığı toplantılarınız için, ona uygun bir zamanda ve yerde görüşüp kahve içmeyi önerin. Söyleyeceklerinizi mümkün olduğu kadar kısa ve öz tutarak konuşmanın hedefe yönelik olmasını sağlayacak ve danışmanınızın zamanını boşa harcamayacak net bir gündem belirleyin ve görüşmeye hazırlıklı gelin. Not alın ve anlaştığınız eylemleri danışmanınıza göndereceğiniz bir e-posta ile teyit edin. En önemlisi ise, birlikte aldığınız kararları uygulayın!